Det er ingen grunn til å gå i dvale og la vinterdepresjonen feste taket selv om ettermiddagene blir kortere og mørkere! Høst og vinterhalvåret kan by på store opplevelser ute – også i kajakk! Det fikk 4 deltakere erfare på det aller første mørkepadlingskurset noen sinne med Kajakkguiden. Det ble en magisk kveld på Ellingsøyfjorden for alle sammen!

Målet for kvelden var å få en trygg introduksjon til mørkepadling og tips og triks om utstyr, gruppetenking og navigering – med en hyggelig tur på fjorden som ramme rundt det hele. Det å gli gjennom mørke kvelder med måneskinn og stjerner i kajakken kan være fortryllende vakkert. Men noen ekstra utfordringer er det – når det gjelder sikkerhet og navigering.

Kvelden kunne ikke blitt finere, med glødende varm solnedgang og blikkstille fjord.

Etter utstyrssjekk og gode diskusjoner om sikkerhet ble det en lynkjapp introduksjon til kart og kompass før det bar i kajakkene.

Etter hvert ble det gradvis mørkere, og gruppa krysset fjorden. Det var lett å finne første post, men hva med den neste? Det var interessant å se hvor synlige vi var i mørket – eller kanskje vi skal si hvor lite synlige? På lang avstand gikk kajakkene i ett med bakgrunnbelysningen fra bygdene rundt. Lys på kajakker og personer er viktig, og det er en fordel med masse reflekser også. Og hvordan kombinere det å være godt synlig med å beholde nattsynet?

Det var flere a-ha opplevelser på vannet.

Blir det så mørkt? Hvordan finner vi retningen her? Grundig kartlesing i skinnet fra hodelykta. Gruppa fant post to også og fikk en velfortjent beinstrekk. Stjernehimmelen ble tydeligere og tydeligere. Melkeveien snodde seg som en hvit masse der oppe. Noen kunne stjernebildene, og vi fant Karlsvogna og Syvstjernene i vrimmelen. Når vi så godt etter kunne vi se satellitter suse over oss.

Er noe helt eget med å skli gjennom beksvart vann. Når mørker senker seg ser man mindre, men de andre sansene skjerpes. Lydene blir klarere, kulda biter hardere og man føler hvordan strøm, grunner og bølger påvirker kajakken.

Ingen ville egentlig hjem, og både telt og hengekøye ble diskutert på returen.

Det ble en aldeles magisk kveld med mørkepadling på fjorden. Det siste vi så før vi la til land var et tydelig stjerneskudd i horisonten – men hva mer kan man ønske seg på en slik kveld?

Her kan du finne ut mer om kurs som kajakkguiden tilbyr på Sunnmøre.

Tekst: Lene Gjelsvik