En tur i kajakk i romjulen er ikke å forakte når en får en slik fin dag! Det er vinter og kaldt, men noen få ekstra tiltak gjør at en kajakktur igjennom Ålesund føles ganske så flott selv om vi har kommet til 27.12.2019 og begynner å se enden av året. Vi startet på Sunnmøre Museum i Borgundgavelen, og hadde flotte Brosundet som mål for turen, en godbit å se frem til. Spesielt når en av oss ikke hadde padlet igjennom Ålesund by før.

Når en padler mot vest fra Sunnmøre Museum i Nørvasundet kommer vi til  det smaleste pariet av sundet som har fått navnet Toskesundet. Når en er helt ute av sundet ser en helt til Sukkertoppen og inn til Ålesund. En flott utsikt med holmer og skjær i øst, og det urbane bylivet i nord.

Kystverket

Den flotte og moderne bygningen til Kystverket fra år 2000 ligger ved innfartsvegen til Ålesund i Kolvika 3 kilometer øst for bysentrum. Med sjøkontakt og storslagen utsikt over Borgundfjorden mot Sunnmørsalpene i sør, og med innfartsvegen på baksida mot nord.

Ålesunds Seilforening

Det en noen småbåthavner på turen til sentrum, og Ålesunds Seilforening som ble stiftet i 1927 er en flott havn med mange flotte seilbåter. Kanskje den største småbåthavnen i Ålesund?

Flere som brukte denne fine dagen på fjorden!

Litt snirkling ved Volstadsberga går også fint på en urban bytur med kajakk

På toppen av bildet ser du utsiktstårnet Rundskue som ligger på Akslas høyeste punkt. Det ble offisielt åpnet 16. september 1949. Utsiktshøyde er ca. 195 moh., og du får utsikt til ca. 200 fjelltopper hvorav 80 er over 1000 meter. Du vil også se hele 14 sunnmørskommuner (i 2016 – før kommunereformen): Ålesund, Giske, Haram, Hareid, Herøy, Norddal, Rauma, Sandøy, Skodje, Stordal, Stranda, Sula, Sykkylven, Ulstein, Vestnes, Ørskog og Ørsta. Fantastiske plasser å padle kajakk.

Indre havn (sør) Ålesund

Indre havn i Ålesund er anløp av hurtigbåten til Langevåg, cruisehavn samt fiske/offshore-flåten bruker den. For 2019 var det blant annet forventet 180 cruiseanløp og 360 000 cruisepassasjerer. Altså en havn med mye aktivitet, og en skal absolutt følge med på trafikken.

Sjøveisreglene gjelder også for kajakkpadlere og vi har vikeplikt for nyttetrafikk og for seilbåter som seiler (det vil si ikke går for motor). Dessuten har vi vikeplikt for seilbåter som går for motor og for motorbåter som kommer fra høyre (styrbord).

I praksis bør vi vike for alle båter, det lønner seg sjelden å «stå på sin rett» overfor større båter. Den viktigste regelen er å vis hensyn til andre sjøfarende. Det betyr f.eks. at vi unngår å krysse rett foran båter som kommer inn eller ut fra havner!

Hellebroa

Vi var veldig spent på om inngangen til Brosundet var sperret av de mange fiskebåtene som lå til kai på Stornespiren. Heldigvis var det åpent, og vi kunne med en bitte litt lettelse padle inn i Brosundet. Det var jo målet for kajakkturen, og når en av oss ikke hadde vært å sett Ålesund fra kajakk før så er det jo litt spesielt først gangen å oppleve dette.

Ålesund Kajakk

Brosundet

Molja midt i sentrum er kanskje det mest fotograferte motivet i Ålesund?

Ytterst på moloen ved innseilingen til Ålesund ligger det over 150 år gamle Molja Fyr – fra 1858, som nå er hotellrom 47 for Hotel Brosundet.

For innbyggerne i Ålesund verdsettes det rødmalte fyrtårnet på moloen svært mye, og det er utropt til kommunens tusenårssted. Fyret kalles lokalt for Molja. Molje er det sunnmørske ordet for molo.

Bak om fyret ser vi øyene Giske og Godøya. Flotte plasser å padle kajakk. Turen rundt Giske er veldig enkel, og lett tilgjengelig med parkering og fine strender å ta en pust i bakke hvis en føler for det! Godøya spesielt på vestsiden kan være utfordrende, og mye sjø.

Englandsfarten og Fjellstua

Ytterst på Skateflukaia ligger Nasjonalmonumentet over Englandsfarten 1940-1945. Det er laget av billedhoggeren Ola Stavseng, og ble avduket i 1995. Bekosta av innsamla midler blant folk flest, samt offentlige midler.
På toppen av Ålesunds Byfjell Aksla kan du nyte en utrolig vakker utsikt utover skjærgård, bysentrum og Sunnmørsalpene.
En ser de flott og relativ nye trappene til fjellstua, og en kan spasere opp de 418 trappene fra Byparken.

Ålesundet – indre havn

1966 kom det er forslag der Ålesund kommune ville la et oljeselskap fylle igjen Brosundet, for å gi plass til bensinstasjon og 140 biler.
Takk for at det aldri ble gjennomført!

Ved utløpet av Brosundet i sørenden må en være obs på båter som kommer og går. Se etter aktivitet. Havnekapteinen har gått ut og advart om dette før i Sunnmørsposten. Ingen fare denne dagen da båtene var godt fortøyd for julen.

Sunnmørsalpene

For en utsikt!
Sunnmørsalpene er et begrep som brukes om de alpine fjellområdene rundt Hjørundfjorden i Ørsta, Stranda og Sykkylven kommuner, med tinder på opp mot 1700 moh. rett opp fra fjorden. Blant kjente fjell i Sunnmørsalpene er Slogen, Kolåstinden, Hornindalsrokken, Skårasalen og Råna. Wikipedia

Ålesunds Roklub

Da var vi nesten ved veis ende, og tilbake til Nørvasundet. Der ligger roklubben som ble stiftet i 1928, og er dermed blant de eldste klubbene i byen.
For en lokalitet for en slik klubb med neste flatt hav hele året!

Sunnmøre Museum

Ligger i Borgundgavlen i Ålesund på Sunnmøre, med en omfattende samling av blant annet hus og båter. Museet ble stiftet i 1931.

Her starte og endte kajakkturen til sentrum av Ålesund og tilbake!
En fin tur på ca. 12 km, og ca. 2-3 timer alt etter form og erfaring. En relativ enkel tur som de flest klarer.

Kajakkguiden

PADLEGLEDE

Kajakkguiden ønsker å dele padlegleden og den unike naturopplevelsen som kajakkpadling gir med flest mulig